Uncategorized

Draga mami, draga tati…… Rabdarea, bat-o vina!

         Draga mami, draga tati……Nu am rabdare, ce sa fac?

         Oare ce este rabdarea?

                    In DEX rabdarea este capacitatea firească de a suporta greutăți și neplăceri fizice sau morale; puterea de a aștepta în liniște desfășurarea anumitor evenimente. Aceasta este o definitie greoaie pentru mine. Nu o inteleg acum….mai tarziu o voi intelege…….. doar ca eu am nevoie sa stiu acum despre rabdare.

                  Aud mereu: Rabdare, rabdare, rabdare!……….Sa am rabdare!…..Oare eu am rabdare sau nu?!?……De unde as putea lua niste rabdare?!?……Mami, tati ma puteti invata? Voi aveti rabdare? De unde? De ce? Cum?

                  Cred ca rabdarea e ceva ce se invata. Se invata din burtica de la mami. Putin cate putin invat sa astept ca mami sa imi satisfaca o nevoie dupa ce eu i-am transmis lovind-o cu piciorusul sau dandu-i o stare putin mai deosebita.

                Apoi dupa ce ma nasc, tot mami si tati sunteti cei care, pentru pentru prima data ma invatati rabdarea. Chiar daca eu stiu doar sa plang si sa rad, atunci cand mi-e foame astept sa mi se pregateasca lapticul, atunci cand am scutecul plin astept sa fiu schimbat, atunci cand vreau sa dorm astept sa fiu leganat, atunci cand am nevoie de alint sau atingere astept sa fiu imbratisat. Acest astept fara panica si frica ma invata ce e rabdarea.

                Dar ca sa invat ca aceasta este rabdarea am nevoie sa mi se spuna in mod permanent acest lucru, sa am o rutina stabila si sanatoasa. Doar vorbele blande, sigure si actiunile consecvente ale voastre, draga mami si draga tati, ma pot face sa prind incredere ca mancarica va veni, ca va veni si momentul de joaca, ca imi veti fi mereu aproape cand voi avea nevoie de atingere si alinare, ca nevoile mele vor fi satisfacute cu siguranta intr-un mod relaxat si sigur. Eu nu pot invata imediat, invat in timp dupa multe, multe repetari si alte multe exersari…..chiar daca uneori sunt exasperante. Am nevoie ca ceasul meu biologic sa se fixeze prin propriul lui mecanism si dupa ritmul lui…..asa cum tu tati fixezi ceasul nostru de acasa……si eu am un ceas biologic pe care am nevoie sa il reglez. Nu imi este usor, sunt bombardat cu informatii cu care ma descurc cam greu, dar depun efort si fac tot ce pot.

                  Si natura are rabdare: asteapta soarele sa o incalzeasca, ploaia sa o hraneasca, iarna sa o odihneasca si vara sa o puna in valoare.

                    Cand ies din burtica ta, mami, in jurul meu lucrurile se desfasoara intr-un mod mult mai rapid decat stiam si decat ma asteptam. Asadar am tendinta sa devin si eu la fel. Imaginile telefonului mobil si televizorului alearga parca ar fi la concursul de „la 100 m garduri”, informatiile sunt stufoase, circula cu viteza si ma coplesesc. Incer si eu sa alrg cu ele si dupa ele, dar creierasul meu e mic si e unul, ele sunt numeroase.

           De aceea cu cat invat mai de mic rabdarea, cu atat imi va fi mai usor in societate: la gradinita sa imi astept in liniste randul la masa, la baie, la intrare, la activitati si chiar la joaca. Rabdarea aceasta ma ajuta si sa suport mai usor durearea atunci cand, ca orice copil, mai cad si ma lovesc. Si la scoala ma ajuta aceasta rabdare: sa depun efort consecvent si concentrat pana la obtinerea  rezultatului final, chiar daca uneori ma oboseste, ma plictiseste sau imi este greu.  De asemenea invat sa am rabdare cu mine cand gresesc, sa nu ma pedepsesc, sa ma inteleg si sa ma ascult, sa ma iubesc. Invat sa am rabdare cu timpul care trece……sa pot simti, sa pot savura. Si apoi imi va fi mai usor ca viitor adult cu responsabilitati. Voi avea dezvoltata capacitatea de a suporta mai usor greutatile vietii, durerile fizice si morale, de a metaboliza mai usor emotiile generate de anumite evenimente placute sau neplacute ale vietii si de a astepta in liniste trecerea lor. Astfel, voi transmite natural, mai departe, copiilor mei acest minunat dar pe care si eu la randul meu       l-am primit de la voi. La fel precum samanta de bambus care timp de sapte ani de la plantare isi intinde pe sub pamant radacinile pentru a putea mai apoi sa sustina plata.

                Cred ca nu va e usor cu toate cate aveti: job, trafic, email-uri, mesaje, familie, sanatate…..viata plina cu de toate, dar am incredere ca veti reusi.

                Si uite asa se perpetueaza rabdarea care e de ajutor tuturor.

                                                                               

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *